Header Ads

Puding Jagung

 
http://newdwest.blogspot.com/2018/06/puding-jagung.html

Bahan-Bahan:

  • 1 tin jagung manis berkrim
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan gula (kurangkan kepada 3/4 cawan jika suka kurang manis)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 cawan santan (ATAU 1 kotak santan 200ml bersama 2 cawan air)
  • 1 1/2 sudu besar majerin

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan jagung, tepung kastard gula, susu cair, tepung jagung, garam dan santan di dalam blender dan kisar. Tujuannya supaya jagung dikisar halus dan diadun sebati dengan bahan-bahan lain.
  2. Masukkan adunan kisar di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dan berkilat.
  3. Kemudian masukkan pula majerin dan kacau sehingga sebati.

Tips:

  • Jika anda tak suka jagung yang dikisar halus boleh adun bahan dalam periuk sahaja. Tak perlu di blender.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.