Bahan-bahan diperlukan:
- 1/2 ekor ikan saiz besar (kalau ikan kecil guna seekor)
- 3 helai daun bawang - potong bulat bahagian bawahnya yang warna putih/hijau muda tu, x yah amik daunnya)
- segenggam daun katumbar
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 ulas bawang putih - dimayang nipis
- 1 inci halia - dihiris nipis
- 2-3 titik minyak bijan
- 1 batang cili merah - dipotong
- Secubit garam
Cara menyediakan dan memasak:
-
Ikan dikelar-kelar dan dilumur sedikit garam.
-
Masuk dalam pinggan tahan panas. Lumurkan sos tiram pada ikan dan curahkan kicap cair.
-
Taburkan halia dan bawang putih. Kalau boleh, masukkan ke celah-celah ikan yang dikelar tadi (both sides).
-
Tabur daun bawang, daun ketumbar dan cili merah potong ke atas ikan.
-
Akhir sekali titiskan minyak bijan ke atas ikan dan kukus selama 20 minit attau hingga ikan masak.
Ruangan Komen Anda