Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 2 ketul paha ayam
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 4 sudu makan tepung serbaguna
- 1 cawan minyak masak
Bahan B (Sos)
- ½ labu bawang holland (Dipotong dadu)
- 1 ulas bawang putih (Dicencang)
- 1 cawan air rebusan tulang ayam
- 1 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan lada hitam (Dikisar)
- 1 sudu makan kicap
- 1 sudu teh tepung jagung
- Sedikit air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak masak (Bagi menumis)
Cara menyediakan dan memasak:
Cara Membuat Sos Lada Hitam
- Tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air rebusan tulang ayam.
- Apabila sudah pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap, dan
bancuhan tepung jagung. - Kacau sehingga sebati dan masak mengikut kepekatan sos yang
dikehendaki. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Cara Membuat
- Bersihkan dan buang tulang ayam dari bahagian paha.
- Perap paha ayam dengan serbuk lada sulah beberapa jam.
- Salutkan ayam dengan tepung serbaguna.
- Panaskan minyak dan gorengkan ayam yang diperap sehingga masak.
- Susunkan semua bahan di atas pinggan dan tuangkan sos lada hitam.
Ruangan Komen Anda