![]() |
Ayam Masak Kicap Halia |
Bahan-bahan diperlukan:
• 10 Ketul Ayam (Bubuh Garam,Kunyit,Rempah Kari Kemudian Goreng)• 2 Biji Bawag Merah,3 Ulas Bawag Putih,1inci Halia (Dikisar)
• 2 Sudu Sos Tiram,1sudu Sos Cili,1 Sudu Kicap Cair,1sudu Kicap Pekat,5 Sudu Kicap Manis
• 2 Biji Kentang(Potong Bulat dan Goreng)
• Garam,Aji/Kiub Pati Ayam,Gula
• 1sudu Besar Jus Limau
• Bawang Holland Dan Cili Padi(Potong)
Cara menyediakan dan memasak:
1. *Gorengkan ayam yang sudah di letak garam,kunyit dan rempah kari*..jagan terlalu garing..angkat dan ketepikan..2. *goreng pula kentang yg dipotong bulat tadi*, kemudian kurangkan minyak gorengan tadi..cukup-cukup untuk menumis
3. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga kekuningan/agak garing..kemudian masukkan sos tiram dan sos cili..kacau..dan tambah air 1cawan..masukkan kicap cair,kicap pekat dan kicap manis..biar menggelegak..
4. Masukkan ayam..kacau,kemudian masukkan garam , gula dan aji/kiub pati ayam..masukkan pula jus limau..biar sebati kuah..(rasa sendiri sama ada kalau kuah terlebih masam,tmbh kan sedikit gula)
5. Bila kuah dan ayam da sebati dan agak pekat..masukkn bawang Holland yang dipotong bulat bersama cili padi..Siap...
Ruangan Komen Anda